loader image

Местоположение Правец
Статут Реализиран
Категория Работен проект и Интериорен дизайн
Възложител РИУ Правец голф и СПА Ризорт
Площ 3700 m2

Проектиран и изпълнен според зонирането му на две нива на обща РЗП от 3700 кв.м.

СПА центърът е мястото, в което посещаващите го отиват за да се разтоварят психически и физически от забързания и натоварен график на съвременното ежедневие и същевременно да се заредят отново с положителна енергия, също така е място, в което ‘времето е спряло’ и влизайки ти се иска да останеш за по- дълго. Ето защо е важно той да има свой собствен облик изразяващ традицията и характерните черти на мястото, в което е ситуиран – морски, планински, равнинен / полски /, термален.

С други думи той трябва да е сам по себе си уникален и неповторим.

Ето с какво е уникален СПА център и Голф Правец.

На първо място със своя интериор, който съчетава в себе си елементи на традиционната българска архитектура, заложена също така и в екстериора на хотелската сграда, както и в останалите сгради в голф комплекса. Наблегнато е на естествение материали – дървени обшивки по тавани и стени, каменни облицовки, детайли от ковано желязо – парапети и осветителни тела.

Думата СПА идва от латинския израз ‘ Salusperacqua’ – здраве чрез вода. Затова и в интериора на водата е отделено специално внимание, като начало са водните завеси, разположени от двете страни на централната стълба във фоайето преминаващи през две етажни нива, водните площи и фонтаните аранжирани в пространството и подчертани посредством подходящото осветление, което също има основна роля в хармоничното изграждане на СПА интериора.

Много добрата функционална схема, в която тематично са подредени различните сектори на центъра спортен включващ басейн, фитнес, аеробика и кинезис / нова тенденция /, козметичен – кабинет козметика мъже, кабинет козметика жени, фризьорски салон с маникюр и педикюр с много съвременно оборудване. VIP СПАзона обслужваща ВИП апртаментите и съдържаща аква медитация, фин сауна, атрактивен душ охлюв, вана Клеопатра, СПА апартамент с две масажни кушетки, собствено джакузи и място за почивка. Тази зона има директна връзка с басейна. Следват масажните кабинети, които включват – аюрведа, масаж с топли вулканични камъни, масажна кушетка със затоплен воден дюшек и програмирани променящи се цветове има и ефекта на хромо /цвето / терапия. Важна е последователността на функционалната линия, изразяваща се в правилното подреждане на кабинетите и пространствата в съответните сектори.

Следва термална зона.

Термалната зона съдържа: суха финландска сауна, класическа парна баня, лакониум, руска баня, ледена стая, турска баня с хамам за масаж, парна баня със соли или различни аромати по избор, билкова баня, ванички за масаж на ходилата, зона за почивка с ергономични кресла от естествен ратан, шоков душ ведро, 2 бр. Атракционни душове, солено езеро с опция за японски масаж уатцу / Watsu/ шиацу във вода/ и сарайска баня / serail bath – постига се силна детоксикация чрез кал или глина.

За първи път в България са изградени: кабина за аквамедитация – тук гостите изживяват едно много дълбоко чувство на релаксация. Стаята е оборудвана с ергономични места за сядане, а в средата са разположени водни колони, ефектно осветени в меко преливащи се цветове. Подсилващ ефект за релаксация е и тихата музика, шума на вода и приятно ухание на етерични есенции впръсквани периодично в стаята. солено езеро – вода с висока солна концентрация, има здравословен ефект върху тялото, а ефектът на флотация позволява бързо отпускане и отмора в обстановката на приглушена светлина и подходяща музика. Може да се приложи съвременна нова спа терапия – японски масаж уатцу / Watsu/ шиацу във вода/. Основното действие е детоксикация на организма ледена стая със специална изстудяваща инсталация, която заскрежава стените на помещението.   Термална зона изпълнена от австрийската фирма Thermarium, облицовки на душове   Използвани са материали:   Облицовките по стените в термалната зона – включващи всички видове парни бани е изпълнена с мозайки на италианската фирма Bisazza, както и подгряващите се шезлонги в зона релакс. Бои по стени и тавани са изпълнение на фирма Oikos и тапети на белгийската фирма Omexco. Настилките във фоайета, термална зона, VIP зона, масажи са на испанската фирма Roca. В басейна настилките са частично изпълнени с Roca гранитогрес наподобяващ естествен камък и около басейна с екзотичен тип дървесина „Мербо”. Облицовката по колоните и конструктивни рамки е с „Fundermax”плоскости. Корнизи и капители на колони са изпълнени с DS décor. По таваните и частично стените с влагоустойчива боя Oikos.

Технически показатели :

РЗП  3500 кв.м.

Август 2008г. (реализация – Декември 2009г.)

Designing and realizing environment which takes you away from the daily stress and helps you create a peace of mind

Rumiyana Tiholova
Project Architect

Water has the main role in every SPA interior

Kalina Tiholova
Project Architect


Loading...